Gezonde voeding

 

Oergezonde Culinaire Belevenis

Deze bijzondere reis heeft twee kernthema’s; de wederopbouw van Nepal en een pure en gezonde culinaire belevenis. Een groot deel van de tijd zal in het kader staan van voeding, heerlijke maaltijden, culinaire gebruiken, en lokale ingrediënten. We laten je kennismaken met geurige specerijen op de lokale markten, waar we al struinend met onze lokale gids ingrediënten verzamelen voor de maaltijden. Tevens maken we gebruik van verse biologische producten van het land en uit de kassen die door stichting Micro Care Nepal gesponsord zijn.

“Ben jij die bewuste fijnproever die een bijdrage wil leveren aan de wederopbouw van Nepal?”
— Pim Horvers, 2015


Maak kennis met de aloude culinaire tradities

Of je nu een ware hobby kok bent of gewoon lekker van maaltijden kunt genieten. Deze reis biedt voor iedereen mogelijkheden om nieuwe smaken te leren kennen, de geheimen van eeuwen oude culinaire tradities te ontrafelen en meer te leren over de paleo eet- een leefwijze. Tegenwoordig baseren we onze dagelijkse maaltijden veelal op producten en smaken die we kennen en ingrediënten die we eenvoudig kunnen kopen. Tijdgebrek leidt er al gauw toe dat we concessies doen en kiezen voor een makkelijke maaltijd. Ongemerkt saboteren we onze goede voornemens om goed voor onszelf te zorgen.


Voeding als bron van gezondheid

Tijdens deze reis brengen we de verbanden tussen onze voedselkeuzes, onze levensstijl en onze gezondheid, zowel fysiek, mentaal als emotioneel, onder de aandacht. Je gaat zelf aan de slag met pure onbewerkte ingrediënten die je gezondheid ondersteunen en we leren je de voedingskeuzes te maken die het best bij jouw lichaam passen.

 

Gezond, lekker en vol aandacht

Deze reis onderscheidt zich van andere reizen door de aandacht voor een gezonde en culinaire beleving. Het is een kookworkshop in de jas van een cultuur- en ontwikkelingsreis. Net als de Nepalese bevolking zal ook op ons dagprogramma veel tijd ingericht worden voor het vergaren van de lekkerste ingrediënten, de bereiding van de maaltijden en uiteraard ook vol aandacht en gezelligheid genieten van de maaltijden.


Biologische ingrediënten en pure smaken

We laten je kennismaken met smakelijke verantwoorde gerechten en traditionele kooktechnieken, zodat jij optimaal van jouw gezondheid kunt genieten en lekker in je vel zit. Laat je inspireren door de lokale ingrediënten, proef de pure smaken. We maken gebruik van de prachtige lokale producten en zullen zo dicht mogelijk bij het paleo voedingspatroon blijven binnen de Nepalese mogelijkheden. De maaltijden zijn vrij van gluten, geraffineerde suiker en zuivel. We zijn echter wel in een land waar peulvruchten veel op het menu staan en af en toe wordt de mogelijkheid geboden om, indien gewenst buffelkaas te gebruiken.


De Nepalese keuken

Wellicht ben je al bekend met enkele typisch Nepalese gerechten zoals Dal bhat, Tarkari en chutneys. Dal bhat is een gerecht van rijst (bhaat) met een rijke linzen soep (dal) op smaak gebracht met een breed palet aan Oosterse specerijen. Tarkari is een pittige groente curry waar oneindig mee gevarieerd kan worden. De chutneys worden bereid uit groente of fruitsoorten met rijke smaakmakers die zorgen voor een mooie balans tussen zoet, zuur, zout en pittig. In Nepal worden gerechten veelal geserveerd met chapatti of andere broodsoorten. Hierop gaan wij verschillende varianten bereiden, die vrij zijn van gluten, maar zeker zo lekker. Maar de Nepalese keuken kent nog veel meer authentieke spatie gerechten waar de gastvrouwen en onze kok je kennis mee zullen laten maken.

 

Afwisseling van spijs

Naast de Nepalese gerechten, zullen er ook andere keukens in de maaltijden terugkomen. De lokale ingrediënten zoals pompoen,  fruit, allerhande groenten, eieren en nog veel meer, bieden ons de mogelijkheid om de lokale bevolking te laten kennismaken met onze eetgewoontes. Afwisseling van spijs doet eten, we zorgen er dan ook voor dat er een mooie balans zal zijn tussen Nepalese en andere keukens, zodat ook de maaltijden zullen zorgen voor avontuur, genot en gezondheid.

 /* FACEBOOK */