Gesponsord bedrag: € 5000,-

Project: Medische Ondersteuning

RABINA - Trechterborst (Pectus Excavatum) EN LONGFUNCTIE

Rabina, 12 jaar, komt uit het kleine in het Gorka district gelegen bergdorpje Wuiya. Had biologische vader is weggelopen en de nieuwe man van haar moeder erkent zoals vaak in Nepal, Rabina niet als een kind van zijn gezin. Rabina heeft een hoge intelligentie en is de afgelopen 3 jaar al de nummer 1 van har klas aangezien zij van haar klas de hoogste scores behaald op alle examens.

IMG_6681.jpg
KX0A3382.jpg
IMG_6685.jpg
02-2017-MCN-Kalender-photo.JPG
IMG_6750.jpg

Rabina heeft problemen met lichamelijke activiteiten en fysiek werk vanuit haar kindertijd. Opgroeiend in een steil gelegen bergdorp met voornamelijk fysieke arbeid ter ondersteuning van haar moeder, vader en zus werdt na verloop van tijd een steeds groter probleem. In het dorp en zelfs regionale ziekenhuis zijn er geen mogelijkheden om haar symptomen te odnerzoeken. Om dee reden hebben we haar voor onderzoek naar Kathmandu gebracht. Or is onderzoek gedaan naar haar misvormde borst, deed een checkup hart en een Long borst functietest. Haar röntgenfoto’s van het hart toonde kleine zwarte stippen, maar de CT duidelijk waren er geen grote problemen aan het functioneren van het hart. De long functietest toonde een veel lager functioneren en een kleiner long capaciteit. Dit veroorzaakt de pijn bij het doen van fysieke arbeid zoals bijvoorbeeld met het dragen van zware ladingen tijdens het werken op het land.

Kosten voor Rabina voor vervoer, onderdak, voeding, nieuwe kleding, onderzoek, behandeling en medicatie voor 1 jaar: € 350,-

IMG_6770.jpg
IMG_6843.jpg
IMG_6781.jpg

BINITA - EPILEPSIE

Binita is 6 jaar oud en tevens afkomstig uit het bergdorpje Wuiya in het afgelegen Gorkha district. Binita haar vader is vaak agressief en gebruikt fysiek geweld tegen zowel zijn vrouw als Binitia en haar zusje van 3. We hebben hun geholpen afstand te nemen van het fysiek geweld van haar man en hen hierbij financieel ondersteund.   De moeder van Binita, Bhod Maya Gurung, vertelde ons dat haar dochter regelmatig flauw viel en aangezien zij op een stijle berghelling wonen, di een aantal keren erg beangstigend was. Een aantal keer ging het maar net goed. Wanneer zij in het veld aan het werken was neemt zij altijd de kinderen mee omdat ze anders alleen thuis zijn. Ook deze keer waren ze met drieën in het veld en viel Binita flauw. Echter op het moment dat dit gebeurde was zij dichtbij de afgrond aan het spelen. Haar moeder kon nog maar net voorkomen dat Binita in de afgrond verdween. 

We hebben Binita samen met haar moeder en zusje van 3 mee naar Kathmandu genomen. Aangezien wij zelf erg ver van de stad verblijven en geen ruimte beschikbaar hebben voor hen zochten wij een kamer dichtbij twee ziekenhuizen waar wij voor onderzoek naartoe zouden gaan. 

IMG_6692.jpg
IMG_6730.jpg
IMG_6774.jpg
IMG_7743.JPG
IMG_6757.jpg
IMG_6785.jpg
IMG_6760.jpg
IMG_6787.jpg

 

Kosten voor Binita voor vervoer, onderdak, voeding, nieuwe kleding, onderzoek, behandeling en medicatie voor 1 jaar: € 350,-


SUNITA - BAARMOEDER bloedingen

KX0A3382-2.jpg

Sunita is de moeder van Rabina. Nadat de school van Rabina ons met haar in contact had gebracht werdt duidelijk dat Sunita, haar moeder, ernstige inwendige bloedingen haar. Dit zou mogelijk een gevolg kunnen zijn van baarmoeder problemen na de geboorte van haar tweede dochter. 
Samen met haar dochter reizen we met haar naar Kathmandu af en na onderzoek en autopsie aan haar baarmoeder werdt besloten een deel van haar baarmoederwand en wildvlees te verwijderen. Na de operatie heeft Sunita nog een week rust moeten nemen in de hotelkamer welke wij voor hen gehuurd hadden. 

Kosten voor Sunita voor vervoer, onderdak, voeding, onderzoek en operatie: € 150,- 


KRISHNA MAGHERJAN - GRAUWE STAAR AAN RECHTER OOG

Krishna is 56 jaar oud en woont met zijn vrouw en zoontje en dochtertje in Bishigaun aan de rand van de valley van Kathmandu. In de aardbevingen van 2015 verloren zijn hun huis en wonen nu in een hutje van tin en plastic, niet groter dan 4x4 meter. Het is voor hen een grote uitdaging de school voor de beide kinderen te bekostigen en het vormt een nog veel onmogelijkere opgave een nieuw huis te bouwen. Krishna zijn vrouw zorgt voor het koken, wassen en huishouden en Krishna is houtbewerker en meubelmaker in het dorpje. Hiervoor huurt hij een kleine werkplaats waar hij kan werken en mensen komen om een verzoek in te dienen tot het maken van meubels. 

Krishna heeft al jaren een probleem aan zijn ogen. Echter onlangs is dit erger geworden en ziet hij met zijn rechter oog erg slecht en de aandoening aan zijn oog genaamd grauwe staar zou ertoe lijden dat hij blind zou worden. Grauwe staar is een vertroebeling van de ooglens, waardoor het gezichtsvermogen geleidelijk afneemt. Ook zou de kans groot zijn dat dit ook voor zijn linker oog zou gelden aangezien deze dan zwaarder belast zou gaan worden en en inmiddels kleine vormen van dezelfde aandoening vertonen. 

Door het probleem aan zijn ogen kan Krishna al enige tijd niet meer werken. Zijn gezin is sterk afhankelijk van zijn inkomen. Op oudere leeftijd heeft Krishna ook geen ondersteuning uit pensioen aangezien hier in Nepal alleen voorzieningen voor zijn van mensen die voor de overheid werken.  Om deze reden hebben we de operatie aan zijn oog bekostigd. 

Kosten voor Krishna voor vervoer, onderzoek en operatie: € 100,-

 

 

ONDERSTEUNING PRO GROUP BV

2017 - GESPONSORD BEDRAG: € 1.500,-

/* FACEBOOK */