PROGRAMMA 2 weekse reis

Dag 1: Vrijdag
Vlucht vanuit Amsterdam naar Kathmandu
 

Na aankomst wordt je opgehaald van de luchthaven en naar onze verblijfplaats gebracht buiten het drukke deel van de stad. Hier kun je bijkomen van je reis en je voorbereiden op de reis die gaat komen. 

De aankomst per vliegtuig biedt een prachtig uitzicht over de Kathmandu vallei en de rondom gelegen bergen.

Dag 2: Zaterdag
Aankomst in Kathmandu

De groep wordt opgehaald van het Tribhuvan international vliegveld. We verblijven onder aan de voet van het boeddhistische klooster van Kapan. We kamperen bij de lokale bevolking met tenten in het veld.  

Gedurende de middag bezoeken we het Kapan Monastery en vertelt onze gids uitgebreid over het aan Guru Rimpoche opgedragen klooster. Na afloop is er de mogelijkheid om deel te nemen aan een yoga of meditatie sessie.

Boeddhistische gebedsvlaggen op het Swayambhunath tempel complex.

Dag 3: Zondag
Kathmandu: Swayambhunath tempel en Durbar Square

In de ochtend bezoeken we Swayambhunath Tempel ook wel bekend als de Monkey Temple vanwege de grote hoeveelheid aan apen. Het is een groot en veelzijdig tempel complex en is opgenomen op de UNESCO Wereld Erfgoed lijst. Bijzonder is dat hier de in Nepal zo vaak voorkomende mix van zowel het boeddhistische als ook het hindoeïstische geloof te zien is. Voor beide religies heeft het tempelcomplex nog steeds een centrale plaats en elke dag worden de tempels dan ook bezocht door vele gelovigen. 

Een traditionele keuken waar de potten op het vuur staan om de lokale traditionele wijn te maken.

Na de lunch bezoeken we Kathmandu Durbar Square. Dit in het hart van Kathmandu gelegen traditionele plein, is tevens opgenomen op de UNESCO Wereld Erfgoed lijst en bestaat uit vele paleizen, tempels en religieuze offer (puja) plekken. In de sfeervolle traditionele straatjes rondom Durbar Square ga je terug in de tijd. Het plein heeft veel schade geleden door de aardbevingen maar gelukkig is dit plein nog altijd adembenemend.

 

Onze drager die tijdens onze voorbereidende reis op weg is naar het op de heuveltop gelegen plaatsje Deorali.

Dag 4: Maandag
Busrit van Kathmandu (1300m) naar Deorali  (2000m) 

We staan vroeg op voor de busrit van 9 tot 10 uur in onze privé bus.

Net buiten Kathmandu maken we een ontbijt stop in Dulichel en een lunchstop halverwege onze reis.

In de namiddag komen we aan bij het plaatsje Deorali. Een kleine wandeling van 15 minuten brengt ons in het traditionele en primitieve dorp. Voor het donker maken we een avondwandeling en kijken uit over de prachtige valleien.

We kamperen bij het dorp in onze tenten en eten genieten van heerlijke lokale gerechten

De ochtenden zijn prachtig. Het Nepalese middel gebergte biedt een prachtig decor van vergezichten.

Dag 5: Dinsdag
Deorali naar Gairy

In de ochtend nog voor ons ontbijt genieten we van het prachtige ochtendlicht en het mooie uitzicht vanuit het eerste echte traditionele dorpje tijdens onze tocht. 

Na het ontbijt bezoeken we het schooltje van het dorpje om gezamenlijk schoolmateriaal te als donatie te overhandigen en zullen we het met de kinderen in gebruik nemen. We sponsoren sportmaterialen, geografische kaarten, leerzame puzzels en nog veel meer. Iedereen uit de groep kan, indien gewenst, een onderwerp kiezen en een uurtje met de kinderen aan de slag gaan. 

Na onze activiteit bij het schooltje vertrekken we voor onze 4 tot 5 uur durende wandeling naar het plaatsje Gairi. Ons pad gaat door de vallei en vervolgens wandelen we naar het hoger gelegen dorpje. Hier genieten we eerst van onze lunch en in de middag bouwen we gezamenlijk ons kamp op in het nabij gelegen dennenbos. Er is tijd voor ontspanning en het nemen van een kijkje in het nabij gelegen dorpje. We hebben deze avond uitgebreid de tijd om gezamenlijk onze avondmaaltijd te bereiden. 

Dag 6: Woensdag
Gairy naar Necha

Onze laatste etappe naar uitgestrekte bergdorp Necha gaat bergafwaarts en zal 3 tot 4 uur duren. 

In de middag bouwen we ons kamp op voor 4 dagen bij familielid van onze gids en mede bestuur van Stichting Micro-Care Nepal. Dichtbij onze verblijfplaats bevinden zich ook de kassen die de stichting het afgelopen jaar als ondersteuning aan arme families heeft gedoneerd. 

Dag 7: Donderdag
Necha: marktdag en activiteiten tijdens ons bezoek aan de lokale school

Vandaag is het marktdag. Met de geïnteresseerden kunnen we in de vroege ochtend de lokale slachting van een aantal dieren bekijken. Deze worden vervolgens gedurende de dag op de markt verkocht. 

Na het ontbijt brengen we een bezoek aan de nabij gelegen school. Als dank voor ons bezoek worden we ontvangen met een traditionele welkomstceremonie. Ook hier zullen we gezamenlijk namens de stichting school materiaal doneren en hiermee met de kinderen aan de slag gaan. 

Na het bezoek aan de school bezoeken we de lokale markt van Necha. Hier krijgen we een rondleiding, eten we onze lunch en doen we onze inkopen voor diner dat we gezamenlijk zullen bereiden. De verse producten van de markt vormen de ingrediënten van de barbecue die we die avond op het programma hebben staan. 

 

Dag 8: Vrijdag
Necha: afdalen naar het kleine en zeer traditionele dorp aan de rivier

Na ons ontbijt dalen we in 2 uur af naar de rivier. We brengen een bezoek aan een zeer primitief dorp en bekijken hier waar het dagelijks leven uit bestaat. 

Tijdens onze terugtocht stoppen we na ongeveer 2 uur voor de lunch. Op deze mooie locatie leren we ook hoe we borden kunnen maken van de bladeren welke we voorafgaand van de bomen hebben gehaald.
In de middag keren we in 2 uur tijd terug naar onze kampeerplaats. We helpen op het land, verzamelen ingrediënten en bereiden onze avondmaaltijd voor.

Dag 9: Zaterdag
Necha: naar de top en terug

Na het ontbijt beginnen we aan onze 3 tot 4 uur durende wandeling naar de top van de berg van het dorp Necha.

In de middag hebben we een uitgebreide lunch met uitzicht op de omliggende bergtoppen.
We bieden yoga en/of meditatie voor de liefhebbers.
De wandeling terug naar Necha zal 2 tot 3 uur duren .

Op de terugweg brengen we een bezoek aan de families met kassen die al eerder als ondersteuning zijn gegeven door de stichting. We helpen de families op het land en natuurlijk in de kassen. We oogsten wat we nodig hebben en bereiden hiermee onze lunch. 

Dag 10: Zondag
Wandeltocht van Necha naar Gairy

Na ons ontbijt beginnen we aan de terugtocht van Necha naar Gairi. Dit is de enige dag in ons programma waarop wij een bekende weg terug zullen nemen. Voor sommigen prettig te weten wat hen te wachten staat. 

We kamperen en koken opnieuw op onze locatie in het nabijgelegen dennenbos van Gairi.

Dag 11: Maandag
Wandeltocht van Gairy naar Rumjatar

We wandelen van Gairi naar het op het prachtige plateau gelegen vlakke Rumjatar. Deze wandeling zal 3 tot 4 uur duren en onderweg is er voldoende tijd om te genieten van de prachtige natuur en vele berggezichten. 

In Rumjatar verblijven we in een lodge en er is hier voldoende tijd om deze mooie op het vlakke plateau gelegen plaats van dichtbij te bekijken. Hier vind je opnieuw andere etnische bevolkingsgroepen, de Rai en Sunuwar. We wandelen door de traditionele bazaar (marktstraat) en kijken vanaf dit plateau uit op de in de verte liggende besneeuwde bergen.

Dag 12: Dinsdag
Per vliegtuig van Rumjatar terug naar Kathmandu

In de loop van de ochtend nemen we vanaf het 1.372 meter hoog gelegen en slechts één landingsbaan tellende vliegveld van Rumjatar onze vlucht terug naar Kathmandu. We genieten tijdens deze 500 km overbruggende vlucht van het prachtige uitzicht op de besneeuwde witte pieken van de Himalaya in de verte. Na aankomst op het vliegveld van Kathmandu reizen we naar onze verblijfplaats in Kapan.

Deze middag is vrij gehouden voor het inkopen van souvenirs voor thuis op de lokale markten. En er is tijd en ruimte voor het inpakken.

Dag 13: Woensdag
Kathmandu: Boudhanath Stupa en Pashupatinath tempel

In de ochtend bezoeken we de indrukwekkende stupa van Boudhanath. Boudhanath is tevens op de UNESCO wereld erfgoed lijst opgenomen. Deze stupa is de grootste boeddhistische stupa van Nepal en zelfs één van de grootste ter wereld. Zoals alle boeddhisten lopen we met de klok mee rondom de stupa en bekijken de vele gebedswielen, afbeeldingen en de gebedsvlaggen die de stupa een kleurrijk uiterlijk geven. We bezoeken het naast de stupa gelegen klooster en ontmoeten monniken bij hun gebeden. De sfeer, de geluiden en de geuren zijn onvergetelijk.

De rivier bedding van de heilige Bagmati rivier met in de verte de Pashupatinath tempel waar de Hindoeïstische crematies plaatsvinden.   

In de namiddag bezoeken we de avondceremonie in het complex van de Hindoeïstische Pashupatinath tempel. Pashupatinath ligt aan de oever van de heilige rivier Bagmati. Deze mond uit in de tevens heilige Indus rivier in India. Deze Hindoeïstische tempel is de belangrijkste Hindoe tempel in Nepal. Hier zijn dagelijks crematies, waarbij velen rituelen van het Hindoeïsme tot uiting komen. Hindoes geloven dat op deze wijze de ziel van een overledene uit het dode lichaam bevrijd wordt. We aanschouwen dit een tijdje aan de rivieroever waarna de avondceremonie plaats zal vinden. Tijdens deze ceremonie aanbidden de priesters de heilige rivier en danken voor de dag. Het is een prachtig schouwspel wanneer de vele kaarsen op de kandelaars worden ontstoken en de muzikanten met traditionele muziek de bewegingen van het licht begeleiden.

Dag 14: Donderda
Kathmandu, Changu Narayan Tempel en de middeleeuwse stad Bhaktapur.

In de vroege ochtend reizen we per bus af naar één van de oudste hindoe tempels in Nepal, de Changu Narayan Tempel. De tempel heeft een pagodestijl en is opgebouwd uit twee verdiepingen. Changu Narayan is gewijd aan de Hindu god Vishnu in zijn incarnatie als Narayan. Na een brand aan het eind van de 17e eeuw is de tempel opnieuw opgebouwd. De tempel is vooral interessant vanwege zijn vele stenen beelden, houtsnijwerk en inscripties. 

 

In de middag bezoeken we de op twee na grootste stad van de Kathmandu Vallei, Bhaktapur. Bakthapur telt ongeveer 75.000 inwoners. Deze oude stad waar het inheemse volk, de Newari, zich ooit vestigde, heeft een rijke cultuur en is opgenomen op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Je vindt hier vele tempels en houten, metalen en stenen kunstwerken. Middeleeuwse sferen overheersen nog steeds in Bhaktapur. Een door West-Duitsland gesponsord project zorgde ervoor dat vele gebouwen in 1970 gerestaureerd werden. Na de aardbevingen in april en mei 2015 zijn een aantal delen van de traditionele stad opnieuw verloren gegaan. Er is echter voldoende voldoende gespaard gebleven en een bezoek aan deze oude stad is onmisbaar. 

Dag 15: Vrijda
Kathmandu: Vertrek terug naar Nederland

Op deze laatste en tevens vertrekdag heb je, voor je aan de soms hectische terugreis begint, de mogelijkheid om deel te nemen aan ochtendmeditatie of yoga. Afhankelijk van de vertrektijd(en) genieten we van een heerlijk gezamenlijk en afsluitend ontbijt. 

/* FACEBOOK */