PROGRAMMA 3 weekse reis

Dag 1: Zaterdag
Vlucht vanuit Amsterdam naar Kathmandu

Na aankomst wordt je opgehaald van de luchthaven en naar onze verblijfplaats gebracht buiten het drukke deel van de stad. Hier kun je bijkomen van je reis en je voorbereiden op de reis die gaat komen. 

De aankomst per vliegtuig biedt een prachtig uitzicht over de Kathmandu vallei en de rondom gelegen bergen.

Dag 2: Zondag
Vlucht en aankomst in Kathmandu

De groep wordt opgehaald van het Tribhuvan international vliegveld. We verblijven onder aan de voet van het boeddhistische klooster van Kapan. We kamperen bij de lokale bevolking met tenten in het veld.  

Gedurende de middag bezoeken we het Kapan Monastery en vertelt onze gids uitgebreid over het aan Guru Rimpoche opgedragen klooster. Na afloop is er de mogelijkheid om deel te nemen aan een yoga of meditatie sessie.

Boeddhistische gebedsvlaggen op het Swayambhunath tempel complex.

Dag 3: Maandag
Kathmandu: Swayambhunath tempel en Durbar Square

In de ochtend bezoeken we het Swayambhunath Tempel complex ook wel bekend als de Monkey Temple vanwege de grote hoeveelheid aan apen. Het is een groot en veelzijdig tempel complex en is opgenomen op de UNESCO Wereld Erfgoed lijst. Bijzonder is dat hier de in Nepal zo vaak voorkomende mix van zowel het boeddhistische als ook het hindoeïstische geloof te zien is. Voor beide religies hebben de tempels nog steeds een centrale plaats en elke dag worden de tempels dan ook bezocht door vele gelovigen. 

 

 

 

 

Na de lunch bezoeken we Kathmandu Durbar Square. Dit in het hart van Kathmandu gelegen traditionele plein, is tevens opgenomen op de UNESCO Wereld Erfgoed lijst en bestaat uit vele paleizen, tempels en religieuze offer (puja) plekken. In de sfeervolle traditionele straatjes rondom Durbar Square ga je terug in de tijd. Het plein heeft veel schade geleden door de aardbevingen maar gelukkig is dit plein nog altijd adembenemend.

 

 

Dag 4: Dinsdag
Per jeep van Kathmandu naar Barpak

Een traditionele keuken waar de potten op het vuur staan.

We vertrekken vroeg in de ochtend en reizen per jeep via de stad Gorkha. Deze prachtige plaats, gelegen in de gelijknamige provincie, bezoeken we op de terugweg. Nu reizen we door naar het in de bergen gelegen Barpak. Barpak was het hart van het epicentrum van de eerste aardbeving op 25 april 2015. In deze omgeving is duidelijk te zien wat de aardbeving heeft aanricht, zowel aan de natuur als op de leefsituatie van de mensen. We verblijven in Barpak en bezichtigen hier de ruïnes van het verwoeste dorp. Tevens zijn hier nog vele prachtige oude tradities te bewonderen waaronder het met de hand weven van kleden. 

 

Dag 5: Woensdag
Wandeling van Barpak naar Laprak

Het 'nieuwe' Laprak waar de bewoners een veilige toevlucht hebben gezocht na de verwoestende aardbevingen. Hier gefotografeerd tijdens het regenseizoen. Wanneer wij hier zullen zijn zal het weer zeer stabiel zijn en zullen de omringende hoge bergen van het Himalaya gebergten een indrukwekkend decor vormen.

In de ochtend wandelen we naar het hoger gelegen plaatsje Laprak. Met name hier heeft de aardbeving een sterke invloed gehad op het leven. Na 3 tot 4 uur wandelen arriveren we in het nieuwe deel van Laprak. De inwoners van het oude lager gelegen dorp Laprak hebben een nieuw dorp moeten stichten op de hoger en veiliger gelegen bergkam. Hier is duidelijk te zien hoe primitief de mensen moeten wonen in hun plastic ‘huisjes’ en met beperkte middelen. De gastvrijheid is er echter zeker niet minder op geworden. We zijn dan ook blij Laprak te bezoeken en als groep namens Micro-Care Nepal onderwijs materiaal en kleding te overhandigen aan de docenten en kinderen van de school.

In de middag bezoeken we het ‘oude’ Laprak met haar ruïnes en akkers welke nog steeds gebruikt worden. Net als de bewoners bijna dagelijks doen, dalen we in een uur af naar hun gedeeltelijk verwoeste dorp. In twee uur tijd wandelen we terug naar het hoger gelegen nieuwe deel van het dorp. Hier zullen we in onze tenten verblijven en de maaltijd delen met de lokale bewolking.

 

Bewoonster van Laprak komt met een grote mand vol hout terug uit het bos om haar vuur opnieuw te laten branden. zodat er gekookt kan worden en men warm blijft.  

Dag 6: Donderdag
Terugtocht per jeep van Laprak naar Gorkha

In de ochtend reizen we per jeep van Laprak terug naar Gorkha. Onderweg maken we nog een korte thee stop in Barpak waar we eerder verbleven. De onverharde weg terug naar Gorkha is avontuurlijk. De vele vergezichten op het verder gelegen Manaslu gebied met de gelijknamige en de op zeven na hoogste berg op aarde (8.163 m) maken het een zeer indrukwekkende reis.

In het begin van de middag arriveren we in Gorkha, de hoofdstad van het gelijknamige district Gorkha. Gorkha is een traditionele heuvelstad met een rijke geschiedenis. Het is gelegen op een kleine berg van 3.500 meter hoog. Ook hier is er een prachtig uitzicht over de nabij gelegen Himalaya toppen van het Manaslu gebied. Na aankomst bezoeken we enkele van de vele traditionele bezienswaardigheden van Gorkha waaronder; Gorkha Durbar Square, de Ganesh Tempel, de oude stad met fort en het Gorkha museum. 

"In het jaar 1560 stichtte koning Drabya Shah het koninkrijk en sindsdien heeft de stad gehandeld als het hol van de Shah-dynastie. In de oorlog over de troon met Ranas, lachten de Gorkhas het laatst toen de Gorkha soldaten erin slaagden om de Kathmandu vallei te veroveren. Vanaf dat moment werd Kathmandu de nieuwe hoofdstad van Nepal. Deze prachtige gemeente is echter altijd het centrum van aantrekkingskracht gebleven voor de lokale inwoners en buitenlandse bezoekers."

Dag 7: Vrijdag
Gorkha naar Kathmandu

Na een heerlijk en divers ontbijt reizen we in 4 tot 5 uur per bus van het prachtige Gorkha terug naar onze verblijfplaats in Kapan, Kathmandu.

Aangekomen op onze kampeer locatie buiten het hectische centrum van de stad, is er een lunch en tijd voor ontspanning. Deze reis zal een goede afwisseling bieden tussen interessante indrukken en activiteiten met regelmatig momenten van rust en bezinning. In de middag is er dus tijd vrijgehouden voor yoga sessie, voor een fotografie workshop of een moment van even niets en pure ontspanning om bij te komen van het eerste deel van onze reis.

Dag 8: Zaterdag
Kathmandu: Boudhanath Stupa en Pashupatinath tempel

In de ochtend bezoeken we de indrukwekkende stupa van Boudhanath. Boudhanath is tevens op de UNESCO wereld erfgoed lijst opgenomen. Deze stupa is de grootste boeddhistische stupa van Nepal en zelfs één van de grootste ter wereld. Zoals alle boeddhisten lopen we met de klok mee rondom de stupa en bekijken de vele gebedswielen, afbeeldingen en de gebedsvlaggen die de stupa een kleurrijk uiterlijk geven. We bezoeken het naast de stupa gelegen klooster en ontmoeten monniken bij hun gebeden. De sfeer, de geluiden en de geuren zijn onvergetelijk.

De rivier bedding van de heilige Bagmati rivier met in de verte de Pashupatinath tempel waar de Hindoeïstische crematies plaatsvinden.  

In de namiddag bezoeken we de avondceremonie in het complex van de Hindoeïstische Pashupatinath tempel. Pashupatinath ligt aan de oever van de heilige rivier Bagmati. Deze mond uit in de tevens heilige Indus rivier in India. Deze Hindoeïstische tempel is de belangrijkste Hindoe tempel in Nepal. Hier zijn dagelijks crematies, waarbij velen rituelen van het Hindoeïsme tot uiting komen. Hindoes geloven dat op deze wijze de ziel van een overledene uit het dode lichaam bevrijd wordt. We aanschouwen dit een tijdje aan de rivieroever waarna de avondceremonie plaats zal vinden. Tijdens deze ceremonie aanbidden de priesters de heilige rivier en danken voor de dag. Het is een prachtig schouwspel wanneer de vele kaarsen op de kandelaars worden ontstoken en de muzikanten met traditionele muziek de bewegingen van het licht begeleiden. 

 

Dag 9: Zondag
Busrit van Kathmandu (1300m) naar Deorali  (2000m) 

We staan vroeg op voor de busrit van 9 tot 10 uur in onze privé bus.

Onze drager die tijdens onze voorbereidende reis op weg is naar het op de heuveltop gelegen plaatsje Deorali.

We staan vroeg op voor de busrit van 9 tot 10 uur in onze privé bus.

Net buiten Kathmandu maken we een ontbijt stop in Dulichel en een lunchstop halverwege onze reis.

In de namiddag komen we aan bij het plaatsje Deorali. Een kleine wandeling van 15 minuten brengt ons in het traditionele en primitieve dorp. Voor het donker maken we een avondwandeling en kijken uit over de prachtige valleien.

We kamperen bij het dorp in onze tenten en eten genieten van heerlijke lokale gerechten.

 

Dag 10: Maandag
Deorali naar Gairy

De ochtenden zijn prachtig. Het Nepalese middel gebergte biedt een prachtig decor van vergezichten.

In de ochtend nog voor ons ontbijt genieten we van het prachtige ochtendlicht en het mooie uitzicht vanuit het eerste echte traditionele dorpje tijdens onze tocht. 

Na het ontbijt bezoeken we het schooltje van het dorpje om gezamenlijk schoolmateriaal als donatie te overhandigen en zullen we het met de kinderen in gebruik nemen. We sponsoren sportmaterialen, geografische kaarten, leerzame puzzels en nog veel meer. Iedereen uit de groep kan, indien gewenst, een onderwerp kiezen en een uurtje met de kinderen aan de slag gaan. 

Na onze activiteit bij het schooltje vertrekken we voor onze 4 tot 5 uur durende wandeling naar het plaatsje Gairi. Ons pad gaat door de vallei en vervolgens wandelen we naar het hoger gelegen dorpje. Hier genieten we eerst van onze lunch en in de middag bouwen we gezamenlijk ons kamp op in het nabij gelegen dennenbos. Er is tijd voor ontspanning en het nemen van een kijkje in het nabij gelegen dorpje. We hebben deze avond uitgebreid de tijd om gezamenlijk onze avondmaaltijd te bereiden. 

Dag 11: Dinsdag
Gairy naar Nech
a

Onze laatste etappe naar uitgestrekte bergdorp Necha gaat bergafwaarts en zal 3 tot 4 uur duren. 

In de middag bouwen we ons kamp op voor 4 dagen bij familielid van onze gids en mede bestuurlid van Stichting Micro-Care Nepal. Dichtbij onze verblijfplaats bevinden zich ook de kassen die de stichting het afgelopen jaar als ondersteuning aan arme families heeft gedoneerd. 

Dag 12: woensdag
Necha: afdalen naar het kleine en zeer traditionele dorp aan de rivier

Tijdens onze terugtocht stoppen we na ongeveer 2 uur voor de lunch. Op deze mooie locatie leren we ook hoe we borden kunnen maken van de bladeren welke we voorafgaand van de bomen hebben gehaald.

In de middag keren we in 2 uur tijd terug naar onze kampeerplaats. We helpen op het land, verzamelen ingrediënten en bereiden onze avondmaaltijd voor

Dag 13: donderdag
Necha: marktdag en activiteiten tijdens ons
bezoek aan de locale school

Vandaag is het marktdag. Met de geïnteresseerden kunnen we in de vroege ochtend de lokale slachting van een aantal dieren bekijken. Deze worden vervolgens gedurende de dag op de markt verkocht. 

Na het ontbijt brengen we een bezoek aan de nabij gelegen school. Als dank voor ons bezoek worden we ontvangen met een traditionele welkomstceremonie. Ook hier zullen we gezamenlijk namens de stichting school materiaal doneren en hiermee met de kinderen aan de slag gaan. 
Na het bezoek aan de school bezoeken we de lokale markt en we lunchen op de markt van Necha. 

Hier krijgen we een rondleiding over de markt, eten we onze lunch en doen we onze inkopen voor diner dat we gezamenlijk zullen bereiden. De verse producten van de markt vormen de ingrediënten van de barbecue die we die avond op het programma hebben staan.

Dag 14: vrijdag
Necha: naar de top en terug

Na het ontbijt beginnen we aan onze 3 tot 4 uur durende wandeling naar de top van de berg van het dorp Necha.

In de middag hebben we een uitgebreide lunch met uitzicht op de omliggende bergtoppen. We bieden yoga en/of meditatie voor de liefhebbers.
De wandeling terug naar Necha zal 2 tot 3 uur duren .

Dag 15: zaterdag
Necha: bezoek aan onze kassen

Nog voor ons ontbijt doen we yoga in de heerlijk frisse ochtendlucht. 

Na het ontbijt brengen we een bezoek aan de families met kassen die al eerder als ondersteuning zijn gegeven door de stichting. We helpen de families op het land en natuurlijk in de kassen. We oogsten wat we nodig hebben en bereiden hiermee onze lunch.

Dag 16: zondag
Wandeltocht van Necha naar Gairy

Na ons ontbijt beginnen we aan de terugtocht van Necha naar Gairi. Dit is de enige dag in ons programma waarop wij een bekende weg terug zullen nemen. Voor sommigen prettig te weten wat hen te wachten staat. 
We kamperen en koken opnieuw op onze locatie in het nabijgelegen dennenbos van Gairi.

Dag 17: maandag
Wandeltocht van Gairy naar Rumjatar

We wandelen van Gairi naar het op het prachtige plateau gelegen vlakke Rumjatar. Deze wandeling zal 3 tot 4 uur duren en onderweg is er voldoende tijd om te genieten van de natuur en vele berggezichten. 

In Rumjatar verblijven we in een lodge en er is hier voldoende tijd om deze mooie op het vlakke plateau gelegen plaats van dichtbij te bekijken. Hier vind je opnieuw andere etnische bevolkingsgroepen, de Rai en Sunuwar. We wandelen door de traditionele bazaar (marktstraat) en kijken vanaf dit plateau uit op de in de verte liggende besneeuwde bergen.

Dag 18: Dinsdag
Per vliegtuig van Rumjatar terug naar Kathmandu

In de loop van de ochtend nemen we vanaf het 1.372 meter hoog gelegen en slechts één landingsbaan tellende vliegveld van Rumjatar onze vlucht terug naar Kathmandu. We genieten tijdens deze 500 km overbruggende vlucht van het prachtige uitzicht op de besneeuwde witte pieken van de Himalaya in de verte. Na aankomst op het vliegveld van Kathmandu reizen we naar onze verblijfplaats in Kapan.

Deze middag is vrij gehouden voor het inkopen van souvenirs voor thuis op de lokale markten.

The Hindu God Vishnu.

The Hindu God Vishnu.

Dag 19: Woensdag
Kathmandu, Changu Narayan Tempel en de middeleeuwse stad Bhaktapur.

We reizen per bus af naar het door de aardbeving zwaar getroffen Sankhu. Dichtbij is de beroemde Bajrayogini Tempel, gebouwd in 1655, tevens zwaar beschadigd door de aardbevingen en de Siddhas grotten. We bekijken de nog altijd aanwezige ruïnes en de huizen die opnieuw opgebouwd worden. 
We bezoeken één van de oudste hindoe tempels in Nepal, de Changu Narayan Tempel. De tempel is gebouwd in pagodestijl en is opgebouwd uit twee verdiepingen. Changu Narayan is gewijd aan de Hindu god Vishnu in zijn incarnatie als Narayan. Na een brand aan het eind van de 17e eeuw is de tempel opnieuw opgebouwd. De tempel is vooral interessant vanwege zijn vele stenen beelden, houtsnijwerk en inscripties.

In de middag bezoeken we de op twee na grootste stad van de Kathmandu Vallei, Bhaktapur. Bakthapur telt ongeveer 75.000 inwoners. Deze oude stad waar het inheemse volk, de Newari, zich ooit vestigde, heeft een rijke cultuur en is opgenomen op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Je vindt hier vele tempels en houten, metalen en stenen kunstwerken. Middeleeuwse sferen overheersen nog steeds in Bhaktapur. Een door West-Duitsland gesponsord project zorgde ervoor dat vele gebouwen in 1970 gerestaureerd werden. Na de aardbevingen in april en mei 2015 zijn een aantal delen van de traditionele stad opnieuw verloren gegaan. Er is echter voldoende gespaard gebleven en een bezoek aan deze oude stad is onmisbaar. 

Dag 20: Donderdag
Kathmandu: Boeddhistisch klooster van Kapan

In de ochtend bezoeken we het dichtbij gelegen boeddhistisch klooster van Kapan en de liefhebbers kunnen deelnemen aan een ochtend meditatie sessie en/of yoga. 
De middag is vrij gehouden voor de laatste boodschappen op de lokale markten. En er is tijd en ruimte voor het inpakken.

Dag 21: Vrijdag
Vertrek en terugvlucht naar Nederland

Op deze laatste dag heb je voor je aan de soms hectische terugreis begint, de mogelijkheid om deel te nemen aan ochtend meditatie of yoga. Afhankelijk van de vertrek tijd(en) genieten we van een heerlijk gezamenlijk en afsluitend ontbijt.

Klik op de kaart om te vergroten.

/* FACEBOOK */